ماست از تخمیر شیر به دست میآید.
پس از حرارت دادن شیر تا دمای ۸۰ درجه سانتیگراد و اضافه شدن استرپتوکوکوس و بیفیدو باکتریها،
در شیر لخته ایجاد شده و پس از سرد کردن تا دمای ۴۵ درجه سانتیگراد بین ۷-۴ ساعت ماست به دست میآید.
ماست دارای سه نوع کمچرب، با چربی متوسط و پرچرب میباشد.
تاریخچه تولید آن به زمانی برمی گردد که :
شیر را در مشک هایی از جنس پوست گاو و بز حمل می کردند. و تحت تاثیر آنزیمهای موجود در پوست جانور و گرما، شیر تخمیر شده و نهایتاً اولین ماست به دست آمد.
ماست یک فرآورده لبنی تخمیری است.
در هرم غذایی، در گروه شیر و لبنیات جای دارد.
یک واحد مصرفی آن معادل یک لیوان است.
ماست نیز مانند بقیه هم گروههای خود منبع بسیار خوب کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه B مانند ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و روی است.
جالب است بدانید که یک لیوان آن حدود ۴۵۰ میلیگرم کلسیم و۱/۵ میلی گرم روی دارد.
خواص ماست برای بدن
ماست انسان را از امراضی همانند اگزما و کهیر حفظ می کند. و به علت داشتن فسفر تقویت کننده حافظه است.
ماست به علت داشتن ویتامین دی، استخوانها را محکم می کند
برای کاهش وزن باید مصرف ماست در رژیم غذایی گنجانده شود.
زیرا ماست توانایی بدن را برای سوزاندن چربی ها تقویت کرده و حفظ عضلات در وضعیت مناسب را تسهیل می کنند.
تحقیقات زیادی در مورد اثرات درمانی و پیشگیرانه ی ماست و باکتریهایی که در تولید آن به کار رفته اند بر بیماری هایی مانند سرطان ، عفونت ها ، اختلالات دستگاه گوارش و آسم انجام شده است .
این نظریه وجود دارد که افزایش مصرف ماست ، به خصوص در افراد دارای اختلال ایمنی مانند افراد مسن ، پاسخ ایمنی و مقاومت به بیماری های مرتبط با آن را افزایش می دهد .
شیر در اثر تخمیر توسط باکتری ها ، به ماست تبدیل می گردد .
به جز چند تفاوت کوچک ، شیر و ماست ترکیب ویتامینی و مواد معدنی مشابهی دارند .
در طی تخمیر ویتامینB12.B6 .C مصرف می شوند و اسید فولیک و کولین تولید می گردند .
ماست می تواند عفونتهای مخمری را کاهش دهد .
تحقیقات نشان می دهد که خوردن یک لیوان ماست در روز ، تعداد توده های مخمری در زنان را کاهش می دهد
نکته مهم:
ماست یک غذای کامل است پس نیازی نیست همراه غذا میل شود.
میتوان در میان وعده ها ماست میل نمود.
برای رفع سردی ماست میتوان ماست و کشمش یا ماست و گردو یا ماست نعنا استفاده کرد.