بوته باقلا!

باقلا گیاهی هست علفی و یکساله که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر میرسد .

این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقاست که از ۵هزار سال پیش کشت میشود.

برگهای آن متناوب و مرکب هست که دارای برگچه هایی بشکل تخم مرغ می باشد .

گلهای باقلا درشت و سفید که دارای لکه های سیاه و یا بنفش هست .

میوه آن که همان باقلا هست دارای غلافی پوشیده از کرک بطول تقریبا ۱۲ سانتیمتر هست .

در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد .

گل و شاخه گلدار ، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند .

این گیاه حاوی مواد مغذی لازم برای بدن از جمله فسفر، پتاسیم، ویتامین K و آهن هست.

شرایط کشت

آب و هوا

باقلا جزو گیاهان فصل خنک می‌باشد. در طول دوره‌ی رشد آن، زمین باید از رطوبت بالایی برخوردار باشد. دمای مناسب در طول فصل رشد آن بین ۱۵ تا ۱۸ درجه‌ی سانتی‌گراد است.

خاک و آماده کردن زمین

باقلا را می‌توان در انواع مختلف خاک از خاک‌های رسی تا خاک‌های شنی کشت نمود. برای این گیاه خاک‌های سنگین و لومی زهکشی شده، قوی، حاصلخیز و آفتاب‌رو مناسبتر است. در خاک‌های سبک، چنانچه با کودهای حیوانی اصلاح شده باشند، بخوبی رشد می کند. خاک باید از میزان کلسیم بالایی برخوردار باشد. کودهای شیمیایی کامل، که دارای مقدار مساوی ازت، فسفر و پتاسیم هستند، برای آن ترجیح دارد. کودهای شیمیایی قبل از کشت به‌زمین اضافه می‌شوند.

کشت

 به صورت ردیفی کاشته می‌شود. آن را در روی ردیف‌هایی که ۵۰ تا ۷۰ سانتی‌متر از یکدیگر فاصله دارند، می‌کارند. فاصله‌ی دو بوته ی باقلا ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر می‌باشد. بذور آن در عمق ۵ تا  ۸ سانتیمتری خاک کاشته می‌شود. در مناطق سردسیریی در بهار کشت می‌شود ولی در نقاط گرمسیری مانند خوزستان در پاییز و زمستان به کشت آن اقدام می‌گردد. مدت زمان لازم از کاشت تا برداشت آن حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ روز می‌باشد.

برداشت غلاف

غلاف سبز و نارس باقلا را به عنوان سبزی برداشت می‌کنند. سپس دانه‌های نارس آنرا از غلاف خارج کرده به مصرف می‌رسانند. همچنین آنرا به صورت تازه مصرف می‌کنند. ممکن است آنها به‌صورت کنسرو شده و یخ‌زده نگهداری و در زمان مناسب مصرف شوند. همچنین ممکن است فرصت بیشتری به غلاف باقلا داده شود تا دانه‌های آن خشک گردد و سپس برداشت کنند. بعضی از مردم بر اثر خوردن باقلای سبز به بیماری کشنده و مهلکی به نام «فاویسم» (Favism) مبتلا می‌گردند، بنابراین باید در مصرف آن دقت کافی مبذول داشت. ممکن است این بیماری بر اثر استنشاق دانه‌ گرده باقلا هم حادث گردد.

پست های مرتبط

پلو کباب خوشمزه شمالی!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *