کتلت (به فرانسوي: côtelette) یا شامی از غذاهاي پُرسی هستند.
این غذای لذیذ و پرطرفدار، طعم کمی چرب و گوشتی دارد و با گوشت، سيب زميني ، تخم مرغ و پياز تهیه میشود و معمولاً بدون برنج و با نان سِرو میشود.
میتوان آن را بهعنوان غذای آماده، غذای سفر یا ساندويچ نیز مصرف کرد.
انواع کتلت با گوشت چرخشدهٔ گوسفند و گوساله ، مرغ، ماهي یا حبوبات تهیه میشود.
سيب زميني رندهشده، گوشت چرخ كرده، تخم مرغ، پياز رندهشده، نمك و ادويه پس از مخلوط شدن، مایهٔ کتلت را به وجود میآورند
که این مایه پس از یکدست شدن و شکل گرفتن در روغن و درون ماهي تابه سرخ میشود.
ارزش غذايي :
ماده اصلی این غذا گوشت است که منبع خوب پروتئین محسوب می شود. پروتئین حیوانی می تواند باعث ترمیم مفصلی شود و برای رشد کودکان مفید است. شیوه طبخ کلی این غذا در مناطق مختلف ایران یکی است و تفاوت آن بیشتر در چاشنی ها و طعم دهنده هایی است که به آن اضافه می شود.
مواد لازم برای تهیه غذا کتلت:
۱ کیلو گوشت گوساله ،چرخ کرده
۱ پیاز کوچک، رنده شده
۱ تخم مرغ
نیم کیلو سیب زمینی،نیم پز ،رنده شده
نیم پیمانه شیر
۱ قاشق م گرد لیمو
گرد نان
روغن
نمک و فلفل به میزان لازم
روش تهیه کتلت :
شیر را روی نیم پیمانه کرد نان بریزید و بگذارید ۱۰_۱۵ دقیقه بماند،سپس خمیر کنید ،اگر خمیر سفت در آمد کمی شیر اضافه کنید .تخم مرغ را روی گوشت بکشنید ،سیب زمینی و پیاز و خمیر گرد نان را با گرد لیمو و کمی نمک و فلفل روی گوشت بریزید ،گوشت را چنگ بزنید و بمالید،سپس در قالب گرد یا کشیده بریزید و شکل بدهید ،گرد نان بپاشد و در یک سینی بچینید .
نیم پیمانه روغن در تابه روی آتش ملایم داغ کنید. یک نخود را از مایه کتلت را روی روغن بگذارید ،اگر جوشد روغن آماده است .
کتلت را در روغن بگذارید و پس از ۵-۴ دقیقه برگردانید ،پس از آنکه هر دو روی کتلت سرخ شد با کفکیر بردارید و به ظرفی در کنار تابه منتقل کنید .هرگاه روغن در تابه کم شد کمی روغن اضافه کنید
برای تهیه غذا کتلت به نکته زیر نیز توجه فرمایید:
- وا رفتن کتلت در تابه غالبا به علت زیادی پیاز یا سیب زمینی است و معمولا با اضافه کردن ۱ تخم مرغ می کوشند مشکل را رفع کنند.بهتر است برای حل این مشکل گوشت چرخ کرده را اضافه کرده و کمی مالش دهید.