کاشتن سبزه عید به صورت نمادین و شگون،
از روزگاران کهن، در همه خانه ها و در بین همهً خانواده ها مرسوم است.
آخرین ماه سال یعنی اسفند زمان کاشتن سبزه عید می باشد.
در ایران کهن بـیست و پنج روز پیش از نوروز در میدان شهر دوازده ستون از خشت خام بر پا می شد.
بر ستونی گندم، برستونی جو و به ترتیب، برنج، باقلا، کاجیله ، ارزن، ذرت، لوبـیا، نخود، کنجد، عدس و ماش میکاشتـند.
و در ششمین روز فروردین، با سرود و ترنم و شادی،
این سبزه ها را می کندند و برای فرخندگی به هر سو می پراکندند .
امروز، در همهً خانه ها رسم است که ده روز یا دو هفته پیش از نوروز،
در ظرف های کوچک و بزرگ، کاسه، بشقاب و کوزه ، دانه هایی چون گندم، عدس، ماش و … می کارند.
و موقع سال تحویل آن را به نشانه طراوت و سرسبزی و سر زندگی بر سر سفره هفت سین می گذارند.
در برخی از شهرهای آذربایجان،
سومین چهارشنبه به خیس کردن و کاشتن گندم و عدس برای سبزه های نوروزی اختصاص دارد.
این سبزه ها را در خانواده ها تا روز سیزده نگه داشته،
و در این روز زمانی که برای ” سیزده بدر ” از خانه بـیرون می روند، در آب روان می اندازند.
نکات مهم درباره کاشت بذر سبزه عید نوروز
- حتما توجه داشته باشید که ظرف های فلزی برای سبز کردن سبزه مناسب نیست.
- تناسب اندازه ظرف و مقدار بذر در طول عمر سبزه و پرپشتی و زیبایی آن بسیار موثر است. پس این موضوع را از یاد نبرید.
- بهتر است برای آب دادن به سبزه از اسپری آبپاش استفاه کنید.
- در مدت خیس کردن بذرها، ۲ تا ۳ بار در هفته آب ظرف را عوض کنید.
- توجه داشته باشید که نوع بذر مهم نیست و آب باید تا حدی در ظرف باشد که تمام بذرها در آب غوطه ور باشد.
- بهتر است از ظروف سفالی برای سبز کردن سبزه ها استفاده کنید.
- اگر چنین ظرفی در دسترس تان نبود ظروف چینی هم برای سبز کردن سبزه ها مناسب است.
- توجه داشته باشید که آبیاری بیش از حد و استفاده از ظروف پلاستیکی باعث بد بو شدن سبزه ها و به اصطلاح گندیدن آن می شود. پس از آبیاری بیش از اندازه خودداری کنید.