خامه از نظر فرآيند توليدش جزو فرآوردههاي لبني است و مانند ساير اعضاي خانواده اش سفيد رنگ است اما به دليل ميزان چربي بالا و از نظر گروه بندي برحسب ريزمغذي ها و موادي که تا حدودي انرژي را از مواد چرب تامين مي کنند، در گروه چربي ها دسته بندي مي شود. در مورد كره و سرشير هم همين طور است.
براي تهيه خامه پيش از عمل هموژنيزاسيون، لايه چربي روي شير خام را که به سرشير معروف است، برمي دارند. اين چربي، خامه نام مي گيرد.
در صنعت، براي سرعت بخشيدن به تجمع چربي شير روي سطح آن، از دستگاه سانتريفيوژ استفاده مي کنند.
خواص و مضرات خامه
خامه يكي از فرآوردههاي لبني البته از نوع چرب است كه مسلما كالري فراواني با خوردن آن به بدن ميرسد. جالب است بدانيد كه هر قاشق مرباخوري خامه داراي ۴۵ كيلوكالري انرژي بوده بنابراين اگر بايد رژيمي محدود از كالري داشته باشيد بهتر است كه از خوردن اين مادهغذايي صرفنظر كنيد.
اما برعكس، براي بچههاي كموزن و كساني كه به هر دليلي نياز به كالري بيشتري دارند خوردن چند قاشق خامه عادت غذايي مناسبي تلقي ميشود. يادتان باشد كه چربي موجود در خامه از نوع اشباع و داراي كلسترول است بنابراين كساني كه به بيماري قلبي يا چربي خون بالا دچارند بهتر است از خوردن آن صرفنظر كنند.