نعناع، گیاهی است از رده دولپهایهای پیوسته گلبرگ که سردسته تیره نعناعیان و از سبزیهای خوراکی است. این گیاه تمام اسانسها و خواص پونه را دارد؛ ولی برگهایش کرک کمتری دارند و بریدگیهای کنار برگهای آن بیشتر از پونه و اسانس آن نیز ملایمتر است. نعناع گیاهی است علفی و پایا. ساقههای آن دونوع خزنده و زیر زمینی میباشند. از میان ریشهها، یک شاخه قائم و برگدار کوچک خارج میشود که برگهای آن متقابل، بیضوی، نوک تیز، دندانه دار و کمی پوشیده از کرک بوده و از تمامی قسمتهای آن بوی معطر و مطبوعی استشمام میشود. ساقه این گیاه چهارگوش و به رنگ قرمز مایل به بنفش یا مایل به ارغوانی است. گلهای آن در ماههای مرداد و شهریور ظاهر میگردند. رنگ گلی یا ارغوانی مایل به بنفش دارند و به تعداد زیاد در مجاور یکدیگر به نحوی مجتمع میرویند.
طبیعت: این گیاه از نظر طب سنتی ایران، گرم و خشک میباشد .
خواص درمانی
از نظر خواص دارویی از پونه قوی تر است. از نعناع اسانس، روغن و تنتور تهیه می کنند که مصارف طبی مختلفی دارد.
نعنا باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می برد.
تقویت کننده معده و بدن است.
ضد تشنج و ضد سرفه است.
نعناع مسکن، آرام بخش و قاعده آور است.
برای بی خوابی، کم خوابی و ناراحتی های شبانه یک داروی موثر است.
استفاده از نعنا، درد شکم را برطرف می کند.
نعناع برای درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا مفید می باشد.
نعناع ناراحتی های عصبی را برطرف می کند.
برای تسکین درد دندان، نعناع را در دهان گذاشته و بجوید.
آشامیدن دم کرده نعناع و یا عصاره نعناع خونریزی سینه را قطع می کند.
کمپرس نعناع درد سینه و پهلو را از بین می برد.
نعناع کرم های روده و معده را می کشد.
برای از بین بردن سکسکه و دل به هم خوردگی و استفراغ، نعنا را با انار ترش بخورید.
نعناع ادرار را زیاد می کند.
برای خواندن خواص دمنوش نعناع؛ گالری عکس دمنوش نعناع را مطالعه نمایید.